עבודות בגובה מצריכות רישויים מתאימים
בנקודה של הרישויים לביצוע עבודות בגובה ושל שמירה על בטיחות מספקת, יש לתת את הדעת על ההיבט הבטיחותי, שחייב להילקח בחשבון בעת ביצוע עבודות מהסוג הזה, להן פוטנציאל סכנה עצום. על מנת להקטין את הסיכון למינימום האפשרי, נוסחו ב-2007 תקנות העבודה לגובה, המתייחסות ל”כל עבודה שבשלה עלול עובד ליפול לעומק העולה על שני מטרים”. התקנות מגדירות את הצורך לשימוש בציוד הגנה אישי, בהתאם לסוג העבודה הספציפי, אך גם במעבר של הכשרה מתאימה בנושא.
אנשים מוסמכים לבצע עבודות בגובה, ובכלל זה עבודות איטום או ניקוי, רק כאשר הם עוברים קורסים ייעודיים בתחום. קורס כללי להכשרת עובדי גובה, המוצע על ידי מספר גורמים בישראל, כולל בתוכו נושאים דוגמת היכרות עם כלי הטיפוס (סולמות, חבלים, במות הרמה וכן הלאה), שימוש בציוד המגן האישי, התאמת העבודה למאפייני הבניין הספציפי – והרשימה עוד ארוכה. דרישות הקבלה לקורסים אלה בסיסיות יחסית, וחברות הפועלות בתחומי הניקיון או האיטום עשויות לשלוח אליהם את העובדים שלהן במטרה שיקבלו את ההסמכה שתאפשר להם לפעול גם בגובה. בנוסף על כך, אחת לשנתיים נדרשים גולשי מעטפת הבניין לעבור קורס ריענון בן יומיים, שנועד לרענן נהלי בטיחות ומיומנויות, ובכך להאריך את רישיונם למעשה.
עבודה בגובה בהתאם לתקנות – כך עושים זאת נכון
הדרישה הגוברת לשירותי איטום וניקוי בניינים גבוהים הביאה לעלייה משמעותית של מספר החברות בישראל המבצעות זאת הלכה למעשה. הדבר מקל, ללא ספק, על המעוניינים להזמין את השירותים האמורים. יחד עם זאת, חשוב לבצע את הבחירה בגורם המקצועי רק לאחר שמעניקים תשומת לב ניכרת לניסיון המקצועי שלה ושל אנשיה, וכאשר מוודאים כי אנשיה מחזיקים בכל הרישויים הנדרשים.
אפשר להתבסס על החברה המבצעת את העבודות בגובה רק באופן חד פעמי, אם כי מרבית בנייני המגורים או המוסדות בוחרים להיעזר בשירותים קבועים, במידה זו או אחרת, של חברה מסוימת (בייחוד במקרה של עבודת ניקיון). מחירי עבודות לגובה אמנם נחשבים ליקרים יותר מעבודות מקבילות הנערכות בתנאים “רגילים”, אך המחיר עדיין נוטה להיות שווה לכל נפש.
עבודה בגובה היא פעילות הכרוכה בסיכונים משמעותיים, ולכן מחייבת עמידה בתקנות ובנהלים מחמירים. כדי להבטיח את בטיחות העובדים ולמנוע תאונות, חיוני להבין את הדרישות הרגולטוריות הקשורות לעבודה בגובה ולהקפיד על יישומן.
מה כולל רישוי עבודות בגובה
רישוי עבודות בגובה מתייחס למכלול הדרישות וההליכים הנדרשים על מנת לבצע עבודות בגובה באופן חוקי ובטוח. הוא כולל:
הכשרת עובדים: כל עובד המבצע עבודות בגובה חייב לעבור הכשרה מתאימה הכוללת תיאוריה ומעשה.
אישורי עבודה: לעובדים חייב להיות אישור רשמי המעיד על מעבר ההכשרה והסמכתם לבצע עבודות בגובה.
ציוד בטיחות: שימוש בציוד בטיחות מתאים ובדוק, כמו רתמות, חבלים, נקודות עיגון וכו'.
הערכת סיכונים: ביצוע הערכת סיכונים מקיפה לפני כל עבודה, ונקיטת אמצעי זהירות מתאימים.
תכנון עבודה: הכנת תכנית עבודה מפורטת הכוללת את כל שלבי העבודה, הציוד הנדרש והאמצעי בטיחות.
פיקוח: נוכחות של מפקח בטיחות מוסמך במהלך ביצוע העבודה.
מהם ההיבטים של בטיחות אותם מבטיח הרישוי
היבטי הבטיחות אותן מבטיח הרישוי הן קודם כל לוודא העובדים מיומנים ומצוידים כראוי לבצע את העבודה בבטחה.
הביטים נוספים:
חוקיות: רישוי הוא דרישה חוקית על פי תקנות הבטיחות בעבודה.
אחריות: רישוי מספק הוכחה לכך שננקטו כל האמצעים הנדרשים לשמירה על בטיחות העובדים.
מניעת תאונות: רישוי תורם להפחתה משמעותית במספר התאונות בעבודה בגובה.
מהן התקנות הרלוונטיות?
תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה בגובה), התשס"ז-2007: מגדירות את ההגדרות, התנאים והדרישות לעבודה בגובה.
תקנות נוספות: תקנות התלויות בסוג העבודה ובמיקום שלה (למשל, בתעשייה, בבנייה).
רישוי עבודות בגובה הוא הכרחי לשמירה על בטיחות העובדים ועמידה בדרישות החוק. על ידי הקפדה על כל הדרישות הרלוונטיות, ניתן למזער את הסיכונים הכרוכים בעבודה בגובה ולהבטיח סביבת עבודה בטוחה.